WordPress sitenizi kurdunuz ve ana sayfanızı karşınızda görebiliyorsunuz.
Sıra ona tema eklemeye, pluginler yüklemeye, kategoriler ve içerik oluşturmaya geldi.
WordPress yönetim sayfanızın adresini yazdınız ve karşınıza kullanıcı adı ve şifre soran bir ekran yerine bem beyaz boş bir sayfa geldi.
Wordpress kurulumu zor olmasada bazı ufak kurallara dikkat edilmesi gereken bir scripttir.
Bu problem genellikle dosya karakter seti farklılıklarından yada bozulmasından kaynaklanmaktadır.
Başka etkenlerede bağlı olarakda bu hatayla karşılaşabilirsiniz. Fakat biz bu yazımızda karakter seti problemine değineceğiz.
Muhtemelen FTP üzerinden bir wordpress dosyasını (en büyük ihtimal config dosyası olabilir) editlediniz yada bilgisayarınızda kullandığınız editör dosya dil kodlamasını wordpress in istemediği bir biçimde değiştirdi.
Text yani yazı içerikli dosyalar değişik karakter setleri ile kaydedilebilmektedir. Karakter seti dosyada gözle görülür bir değişikliğe neden olmadığından biz bunu gözümüzle göremeyiz.
Bu karakter seti konusu bazı scriptlerde başımıza bela olabilmektedir. Bazı scriptler istedikleri karakter setinin kullanılmasında ısrarcı olabilmektedir. İstedikleri karakter setinde yazılmamış dökümanları okuyamayarak bu wordpress durumunda olduğu gibi ekrana beyaz sayfa yada boş sayfa basabilirler. Bazı scriptlerde Türkçe karakterlerin bozuk görüntülenmeside genellikle karakter seti probleminden kaynaklanır.
WordPress’inizi kurduktan sonra wp-config.php dosyanızı editlediyseniz muhtemelen karakter seti değişti ve WordPress artık onu istediği gibi okuyamıyor. Peki ne yapacağız.
Çözüm,1
İlk denenecek dosya hemen ilk dizinde bulunan wp-config.php dosyasıdır. Bu dosyayı bilgisayarınıza indirerek onu NOTEPAD (Başlat-Programlar-Donatılar içinde) ile açınız.
Dosya (File) menüsünden Farklı kaydet (Save As) seçeniğini tıklayınız. Bu ekranda karşınıza dosyayı kaydetmek istediğiniz yeri soran bir kısım ve altında “Kodlama” isminde bir seçenek gelecektir. Kodlama kısmından ANSI seçerek dosyanızı kaydedin. Daha sonra bu dosyanızı sunucunuza gönderin. Sunucnuzda bulunan wp-config.php dosyanızın isimin değiştirerek onu korumanızı öneririz. Çünkü bir aksilik olursa en azından kullanıcı tarafı çalışan wordpress sitenizi kaybetmemiş olursunuz.
Bu dosyanın bu işlemle düzeltilmesinden sonra problem muhtemelen ortadan kalkmış olacaktır. Eğer kalmadıysa diğer dosyalarınızın temiz bir kopyasını (orjinal hallerini) sunucunuza tekrar yüklemenizi ve FTP üzerinden odyaları editlememenizi (düzenlememenizi) öneririz.
Yukarıdakileri Denedim ve Problem Çözülmedi,
Hatanın hangi dosyadan ve hangi satırından kaynaklandığını görebilmek için aşağıdaki ifadeyi .htaccess dosyanıza ekleyin.
Bu ifade karşılaşılan hataların ekrana basılmasını sağlayacaktır. Standart olarak gelen ayarlar bir hata oluştuğunda ekranda bilgi verilmeyecek şekilde düzenlenmiştir.
Bu sebeple bir problem oluştuğunda ekrana her hangi bir ifade yansıtılmadığı için boş sayfa açılmaktadır.
Display Error fonksiyonunun aktive olması için aşağıdaki ifadeyi .htaccess dosyanıza ekleyiniz.
php_value display_errors on
Daha sonra tekrar sayfanızı yenileyin ve ekranda hangi dosyada nasıl bir hata oluştuğuna dair bir mesaj görüyor olmalısınız. Artık gerekli düzeltmeleri yapabilirsiniz.
Eğer header’dan bahseden bir hata mesajı görüyorsanız, CuteFTP ile sunucunuza bağlanın. Hatada belirtilen dosyayı sağ tuş yapıp, editi seçerek açın. Muhtemelen dosyanın ilk satırının başında –  – gibi karakterler göreceksiniz. Bu karakterleri silerek dosyanızı kaydedin. Problem giderilmiş olacaktır.
Not : Kullandığınız FTP programı ile dosyayı açtığınızda –  – karakterlerini göremiyorsanız CuteFTP ile deneyiniz.