Cpanel-WHM Full Backup (Yedek) İşlemini SSH Üzerinden Elle Başlatmak

SSH Konsol Komutları
SSH Konsol Komutları

Cpanel/WHM kurulu Linux sunucunuzda yedekleme yapmak istiyorsunuz. Cpanel/WHM içinde istediğiniz her hangi bir anda full yedek alabileceğiniz bir seçenek bulunmadığından istediğiniz zaman full yedek almanız mümkün olmamaktadır. Fakat bunu SSH üzerinden bir komutla yapabiliyoruz.
Bahsettiğimiz yedek sunucu üzerindeki her hangi bir domainin yedeği değil, sunucunun full yani tüm ayarlarının ve içindeki tüm domainlerin, veritabanları ve emaillar dahil olmak üzere yedeklenmesidir.

Aşağıdaki işlemleri SSH üzerinde uygulayarak sunucunuzun full bir yedeğini alabilirsiniz. İsterseniz bu yedeği Cpanel/WHM kurulu farklı bir sunucuya aktarıp WHM içinden açarak (restore ederek) sunucunuzu aktarabilirsiniz.

Cpanel/WHM Sunucu Yedeklemek
# /scripts/cpbackup –force

Yukarıdaki komutu verdiğinizde işlemin başladığını bildiren bir mesaj çıkacaktır. Bu mesajın altında yapılan işlemlerle ilgili oluşturulacak olan log dosyasının adresi çıkacaktır. İsterseniz aşağıdaki komutla log dosyasını satır satır okutarak yapılan işlemleri ekrandan takip edebilirsiniz. Aşağıdaki komut log dosyasına eklenen her yeni satırı hemen ekrana basacaktır.
# tail -f /log/dosyasinin/ekranda/cikan/yolu/20113333abc.log
(ekranda çıkan log dosyası yolunu kopyalayıp yapıştırabilirsiniz)

Log dosyasındaki hareket sona erdiğinde en son satırlar backup işleminin sona erdiğini ve sunucunun ayarlarında bulunan mail adresine bilgi mesajı gönderildiğini ifade ediyor olacaktır.

Aldığımız Cpanel/WHM Backup (Yedek) Nerededir
Backup datalarınız, WHM içindeki Backup bölümünden farklı bir konum belirtmediyseniz default (standart) olarak kök dizinde /backup klasörü altındadır. Bu klasörü sakladığınızda sunucunuzdaki tüm domainleri, veritabanlarını, mail adreslerini kısacası Cpanel/WHM içindeki tüm datalarınızı saklamış olursunuz. Ayrıca sunucu değiştireceğiniz zaman bu klasörü yeni sunucunuzda aynı konuma aktararak WHM içindeki Backup bölümünden sunucunuzu restore ederek taşıma işlemini gerçekleştirmiş olursunuz. Yani Cpanel/WHM tüm dataların yedeğini bu klasör altında toplamaktadır.
Tabi yedekleme sisteminiz WHM içinden açıksa ve sunucunuz düzgün bir şekilde yedek alıyorsa.

Not: Yedekleme işleminden sonra mutlaka dosya ve klasör tarihlerini kontrol ediniz. Aldığınız backup güncel olmalıdır.