Zimbra Mail Kuyruğu Temizleme Silme ve Spam Kontrolü Yapmak


Zimbra mail sunucularında spam mail çıkışı olduğundan şüpheleniyorsanız aşağıdaki şekilde spam kontrolü yapabilirsiniz ve kuyrukta birikmiş mailları silebilirsiniz.
zimbra mail sunucunuzla ilgili spam problemi yaşıyorsanız aşağıdaki “(daha&helliip;)”  linke tıklayarak yazının devamını okuyabilirsiniz.

Kuyruk kontrolü için ilk önce sunucunuza SSH bağlantısı sağlayınız.
İlk olarak kuyruktaki mesajları kontrol edelim. Eğer sayfalarca uzun bir mail kuyruğu görürseniz muhtemelen sunucunuzdan spma mesajlar gönderiliyordur. Aşağıdaki komutu uygulayarak kuyruğu inceleyiniz.

# /opt/zimbra/postfix/sbin/mailq |more

Kuyrukta çok sayıda mesaj olduğunu görürseniz aşağıdaki komutla kuyrukta bekleyene mesajların çıkış yaptığı mail adreslerini inceleyiniz. Spam mesajlar gönderen adresden çok sayıda mail çıkışı olduğunu buradan tespit edebilirsiniz.

# cat /var/log/zimbra.log |grep sasl_username

Ayrıca aşağıdaki komut ile kuyrukta hangi mail adresinden kaç adet mail olduğunuda sayısal olarak görebilirsiniz. Bu şekilde smap mail gönderen email adresini yada adreslerini kesin olarak tespit etmeniz mümkün olacaktır.

# cat /var/log/zimbra.log | grep -i "sasl_username" | awk '{print $9}' | sort | uniq -c | sort -n

Daha sonra tespit ettiğiniz spam yapan email adreslerinin şifrelerini tahmin edilmesi zor karışık şifreler ile değiştiriniz.
ayrıca bu mail adreslerinin kurulu bulunduğu bilgisayarların virüs taramasından geçirilmesini sağlayın.

Spam durumunu ve spam yapan mail adresini yada adreslerini tespit ederek spam çıkışının durması için gerekli işlemleri yaptıktan sonra kuyruktaki tüm mesajları silerek sunucunun görev yapabilmesini sağlamanız gerekebilir.
Kuyrukta bekeleyen ve malesef küçük bir kısmı legal yani spam olmayan mesajda olabilecek olan tüm mesajları silmek için aşağıdaki komutu uygulayınız.

# /opt/zimbra/postfix/sbin/postsuper -c /opt/zimbra/postfix/conf -d ALL

Son olarak zimbra sunucunuzun tüm servislerini restart ediniz.

# service zimbra restart

Bu şekilde işlemleri tamamladıktan sonra bir süre daha sunucunuzun kuyruğunu gözlemenizi öneririz.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın